Arbetsmiljöarbete i samverkan
Här förbereder du den tredje lektionen i modul 2. Bläddra igenom bilderna och läs det tillhörande talarstödet.
Utbildningstid: Ca 50 min
Här förbereder du den tredje lektionen i modul 2. Bläddra igenom bilderna och läs det tillhörande talarstödet.
Utbildningstid: Ca 50 min
Ladda ner det färdiga talarstödet lokalt till din dator. Kom ihåg att spara!
I talarstödet finns även möjlighet att göra egna anteckningar när du planerar. Talarstödet tar du sedan med dig när du presenterar utbildningen för deltagarna.
Introducera lektionen:
Samarbete mellan arbetsgivare och anställda är en förutsättning för att skapa goda arbetsförhållanden. En av grundtankarna i arbetsmiljölagen är därför att tyngdpunkten i arbetsmiljöarbetet ska ligga i det lokala samarbetet. Målet med samverkan är väl fungerande verksamheter som främjar ett långsiktigt hållbart arbetsliv.
Kunskapsmål:
Ett förhållningssätt och arbetssätt där arbetsgivare och arbetstagare utvecklar verksamhet och arbetsmiljö tillsammans och kännetecknas av:
Samverkan ersätter inte arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet.
Samverkan handlar om att involvera berörda medarbetare och parter tidigt i processen. Att informera, föra dialog och ta tillvara på det intresse och engagemang som finns. Olika kompetenser och perspektiv kan dessutom bidra till kreativa lösningar utifrån verksamhetens utmaningar och behov.
Samtidigt visar forskning att delaktighet och inflytande också har stor betydelse för medarbetarnas hälsa och trivsel på arbetsplatsen. När medarbetarna mår bra och utvecklas presterar de också bättre.
Tipsa gärna om ”Guide för väl fungerande samverkan”. Guiden vänder sig till kommuner, regioner eller företag som är medlemmar i Sobona som vill utvärdera och revidera sina befintliga lokala avtal eller skriva ett nytt samverkansavtal.
Det här är fler exempel på vad som behöver vara på plats för att underlätta samverkan på arbetsplatsen.
Grunden för att samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare ska fungera väl är att det finns en vilja och ambition att lösa frågor i samverkan. Det är arbetsgivaren som fattar beslut, men innan beslut sker samverkan.
Det här är fler exempel på vad som behöver vara på plats för att underlätta samverkan på arbetsplatsen.
Se filmen om hur en arbetsmiljöfråga kan röra sig i organisationens system för samverkan.
Starta filmen på nästa bild.
Tidsåtgång: Cirka 3 minuter.
Syftet med filmen är att visa hur en arbetsmiljöfråga kan lösas genom samverkan på arbetsplatsen. Budskapet är att de flesta frågor kan och ska lösas i dialog på arbetsplatsen mellan chef och medarbetare. Fungerar inte det, så finns det fler sätt att lösa det på.
Här sätter du igång filmen.
Använd befintliga möten för att involvera medarbetare och föra dialog och samverka om arbetsmiljön.
Samverkan ska vara kopplad till alla beslutsnivåer i organisationen eftersom alla forum är beroende av varandra för att systemet ska fungera.
Medarbetarsamtal och APT är exempel på direkt samverkan mellan chef och medarbetare på arbetsplatsen.
Skyddsombudet företräder medarbetarna i dialogen med chefen.
I skyddskommitté/samverkansgrupp sitter chefer som representanter för arbetsgivarna samt fackligt förtroendevalda och skyddsombud som företrädare arbetstagarna.
– En löpande och spontan dialog i vardagen.
– Medarbetarsamtalet – ett planerat och formaliserat enskilt samtal.
Utgångspunkten är att så många frågor som möjligt ska lösas direkt av dem som berörs. Och arbetsgivaren ska enligt lag, AFS (2023:1), ge möjlighet för arbetstagare att medverka i arbetsmiljöarbetet.
Det formaliserade medarbetarsamtalet är en dialog mellan medarbetare och chef om hur det går och hur det är på jobbet. Exempel på frågor att ta upp:
Skyddsombud utses bland arbetstagarna av en lokal arbetstagarorganisation som är eller brukar vara bunden av kollektivavtal i förhållande till arbetsgivaren. Finns det ingen sådan organisation utses skyddsombud av arbetstagarna själva. Skyddsombud företräder alla arbetstagare inom sitt skyddsområde. En fungerande samverkan mellan chef och skyddsombud på arbetsplatsen skapar goda förutsättningar för ett tillfredsställande arbetsmiljöarbete och god arbetsmiljö.
Arbetsmiljölag (1977:1160)
Vardagligt kallad APT. Alternativt ett återkommande personalmöte av något slag.
Vanliga frågor att prata om: arbetsmiljö och hälsa, jämställdhet och mångfald, verksamhetsfrågor, utveckling, planering och förändring, ekonomi och budget, facklig information vid behov. Använd gärna ett årshjul för att planera in teman för APT under året.
Tips för ett lyckat APT :
Mer om skyddskommittén:
Hur fungerar skyddskommitté arbetet hos er? Berätta för utbildningsdeltagarna hur det ser ut i er organisation.
Arbetsmiljölagen (1977:1160)
Arbetsmiljöförordningen (1977:1166), 8a§
En skyddskommitté är ett samrådsorgan och om företrädarna för arbetsgivaren och arbetstagarna inte är eniga i skyddskommittén kan frågan flyttas över till Arbetsmiljöverket. En skyddskommitté ska behandla en mängd olika frågor.
Arbetsmiljölag (1977:1160)
Inom många kommuner och regioner har de lokala parterna tagit fram ett lokalt samverkansavtal. Andra har det inte. Genom avtalet hanteras frågor om verksamhetens och arbetsmiljöns utveckling samtidigt. Parterna tar därmed ett sammanhållet ansvar för frågor om verksamhetens utveckling, kvalitet, hälsa och arbetsmiljö. Om det inte finns ett lokalt samverkansavtal regleras formerna för samverkan i arbetsmiljölagen, medbestämmandelagen och förtroendemannalagen.
Arbetsmiljölag (1977:1160), 6 kap 9a§ medger att genom kollektivavtal, ett samverkansavtal ersätta skyddskommitté med annat samverkansorgan som en samverkansgrupp.
Informera om det finns ett lokalt samverkansavtal i verksamheten
En samverkansgrupp hanterar alla skyddskommitténs uppgifter och dessutom:
I en samverkansgrupp hanteras det mesta som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Parterna tar ett sammanhållet ansvar för frågor om verksamhetens utveckling, kvalitet, hälsa och arbetsmiljö.
I samverkansgruppen företräds medarbetarna av skyddsombudet på samma sätt som i en skyddskommitté.
Dialog
Tidsåtgång: Cirka 15 minuter.
Instruktion:
Syfte med dialogen: Dela erfarenheter kring vilka tillfällen och former som finns för att göra medarbetare delaktiga i arbetsmiljöarbetet och synliggöra forum där chefer och skyddsombud samverkar.
Tre lagar som reglerar samverkan.
Även om det inte finns ett lokalt samverkansavtal så ska arbetsgivarens samverka med skyddsombud, arbetstagare och förtroendevalda. Det är reglerat genom tre lagar:
AML: Ger både skyddsombud och medarbetare rätt till direkt inflytande i samverkan kring arbetsmiljöfrågor, men också en skyldighet att medverka och följa regelverket.
FML: Reglerar förtroendevaldas rätt att samverka i rollen som förtroendeman.
MBL: Beskriver de fackliga organisationernas rätt till inflytande.
Denna bild är en upprepning från modul 1 Introduktion till SAM.
Arbetsmiljölagen (1977:1160)
Förtroendemannalagen Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.
Medbestämmandelagen Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet. Är en civilrättslig arbetsrättslag, som anger spelregler för förhandlingar, kollektivavtal, tvister och stridsåtgärder för arbetsmarknadens parter.
Mer om samverkansavtal:
”Avtal om samverkan och arbetsmiljö” är ett centralt samverkansavtal utan lokal verkan. Det betyder att lokala parter kan arbeta fram sina lokala avtal utifrån sina speciella utmaningar och förutsättningar.
Samverkan mellan arbetsgivaren och arbetstagare regleras i arbetsmiljölagen, medbestämmandelagen och förtroendemannalagen och är därför densamma oavsett om det finns samverkansavtal eller ej.
Men de lokala samverkansavtalen går lite längre än lagen samt förtydligar hur samverkan ska bedrivas på arbetsplatsen. Genom ett lokalt samverkansavtal säkerställs struktur och former för delaktighet och inflytande.
Samverkansavtal för samman den en informations- och förhandlingsskyldighet som följer av medbestämmandelagen, MBL och arbetet med arbetsmiljön som regleras i arbetsmiljölagen, AML.
Visa det lokala samverkansavtalet om det finns något.
Tipsa om Guide för väl fungerande samverkan https://www.suntarbetsliv.se/verktyg/samverkansavtal/
Nu ska ni ha fått:
Inget talarstöd finns till denna bild.